тел. (044) 568-35-16
факс (044) 568-35-16
моб. (067) 998-25-37

США начнет продавать сланцевый газ Японии

Избор на фоторелеј за улично осветлување

 1. Видови и технички карактеристики на фотореклами
 2. Видови на фоторелеа
 3. Технички карактеристики на фотореклами
 4. Поврзување на фотоќелијата
 5. Поврзување фотоелемент со вграден енергетски уред
 6. Фотоелемент врска со далечинско фотоелемент
 7. Заклучок

Различни модификации на фотореклами

Современите технологии влегуваат во нашите животи се повеќе и поцврсто, а фотоелетите за осветлување се еден од најјасните примери за овој напредок. Впрочем, овој едноставен уред ви овозможува не само да заштедите многу, туку и во голема мера поедноставувате вашиот живот.

Со сето ова, цената на оваа иновација е во разумни патеки, а периодот на созревање е помал од една година.

Видови и технички карактеристики на фотореклами

Поради фактот дека фоторелеи открија многу широк примена, широк избор на модели со широк спектар на технички податоци и параметри е презентиран на пазарот. Моделите се разликуваат во методот на поврзување, инсталацијата, техничката содржина и многу други параметри. Затоа, за да не плаќаме и купуваме модел кој идеално ги исполнува вашите барања, ајде да обрнеме внимание на овие параметри.

Видови на фоторелеа

Фотографијата покажува фото реле со дополнителна функционалност.

Значи:

 • Пред сè, треба да знаете дека фотоелектриката за улично осветлување може да биде вградена во енергетската единица, или може да биде далечинска. Вградените модели се единствена единица која е инсталирана директно на улица. Има добра заштита на времето, но често е способна да префрла само мали струи до 16А. Се разбира, постојат вградени модели дизајнирани за префрлување и високи струи, но цената на овие уреди е многу повисока.
 • Фотоќелијата со далечинско фотоелемент се состои од два одделни елементи. Првиот е директно префрлување уред, кој е инсталиран во разводната табла. Втората е самата фотоќелија, која е инсталирана на отворен простор и е поврзана со преклопниот уред со помош на жици. Номиналната струја на таквите фотоќелии може да достигне 63А и погоре.
 • Уште една важна разлика на фотореклами е нејзиното функционално полнење. Значи, многу од нив содржат не само фотоелемент, туку и сензор за движење. Ова значително ја подобрува контролата на осветлувањето, а исто така ги намалува трошоците.
 • Покрај тоа, постои фотосенсор за осветлување, кое е комбинирано со тајмер. Ова ви овозможува да го вклучите осветлувањето, не само кога е темно, туку и во одредено време. Дополнително, ваквото фотолето може да се програмира со годишни циклуси и други временски параметри.
 • Постојат релеи кои ги комбинираат сите овие функции. Ова ви овозможува да програмирате вклучување и исклучување на осветлување, комбинирање на различни параметри. Но, за да бидам искрен, никогаш не сум видел случаи кога нивната целосна функционалност била користена во таквите фотоснимки.

Технички карактеристики на фотореклами

Инсталација на фото реле

Значи:

 • Прво на сите, тоа е напонот за кој е наменет фото релето. Може да биде 220V или 380V. За индивидуална употреба тоа е сосема доволно уреди на 220B. Ако планирате да го напојувате осветлувањето на мал индустриски објект од овој фотоприем, тогаш, се разбира, 380V уредите ќе бидат идеално решение. Се разбира, има уште 12 и 42 V уреди, но тие се користат исклучително ретко.
 • Избирање на фото реле што го исклучува осветлувањето, обрнете внимание на неговата номинална струја. Во моментов на пазарот се модели со апоени од 6, 10, 16, 32, 40 и 63А. Изборот треба да се направи врз основа на номиналната моќност на вашата мрежа за осветлување.
 • Друг важен параметар е способноста да се прилагоди на осветлувањето на кое фотоелементот ќе работи. Обично, регулационата граница може да варира од 2 до 100 Lx, но можни се и други опции. Затоа, ако имате посебни барања за степенот на осветлување, обрнете внимание на овој параметар.
 • Поради фактот што многу фотоелементи се дизајнирани за надворешна монтажа, обрнете внимание на степенот на заштита. Се означува со броеви по кратенка IP.

Обрни внимание! Првиот број покажува заштита од прашина и може да варира до 6, што значи целосна отпорност на прав. Втората цифра може да варира до 8 и значи отпорност на вода на производот. Затоа, ако треба да се прилагоди, на пример, осветлување за внатрешна фотографија, тогаш IP40 ќе биде доволно. За надворешна инсталација подобро е да користите фото реле со IP44 и повисоко.

 • Па, последната компонента, на која вреди да се обрне внимание при изборот на фотореле, ќе биде одложувањето за вклучување и исклучување. Обично се прилагодува од 5 до 90 секунди, но можни се други опции. Важноста на овој параметар е одредена само од вашиот проект.

Поврзување на фотоќелијата

За жал, не постои единствен стандард за поврзување на фото реле, и секој производител нуди сопствен метод. Но, генерално, тие се речиси неразбирливи, а главниот проблем, ако сте почнале да поврзувате фотоќели со свои раце, може да стане реле со далечинско фотоелемент.

Затоа, во нашата статија ќе ги разгледаме речиси сите можни опции за поврзување.

Поврзување фотоелемент со вграден енергетски уред

Поврзување на фотоелемент со вграден енергетски уред

 • Наједноставните фото релеи со вградена единица за напојување обично имаат три води. Од кои двете жици ги поврзуваат фазните жици, а третата - нула. Поврзувањето на заштитната жица обично не е обезбедено.
 • За да се поврзете, пред сè, отстранете го напонот од делот од колото каде што треба да биде работата.
 • После тоа, на излезот "L1" (може да се примени уште една ознака на излезот) ја поврзуваме фазната жица што доаѓа од прекинувачот на напојувањето.
 • До заклучок "L2" ја поврзуваме фазната жица на која нашите уреди за осветлување се поврзани.
 • До заклучок "N" поврзете ја неутралната жица. Потребно е така што фотоелетот може нормално да го вклучи осветлувањето.
 • Сега, откако ќе ги направите сите потребни прилагодувања, можете да го активирате и тестирате нашето фото реле.

Фотоелемент врска со далечинско фотоелемент

Фотоелемент врска со далечинско фотоелемент

Карактеристика на фото реле со далечински елемент е локацијата на самиот сензор, одделно од енергетскиот уред. Фотоќелијата за вклучување на осветлувањето е поврзана посебно, во врска со ова, таквите енергетски единици имаат пет заклучоци.

 • За поврзување на таква фотореклама, прво мора да ги поврзете жиците за напојување. Ова се прави токму како поврзување на фото реле со вградена единица за напојување.

Обрни внимание! Некои енергетски единици со далечински сензор имаат способност да поврзуваат неколку различни светлосни групи одеднаш. Во овој поглед, таквите единици ќе имаат четири или повеќе фазни излези. Поврзувањето е направено со било кои два парни излези.

 • Потоа можеме директно да ги поврземе фотоќелиите за да го вклучиме осветлувањето. За да го направите ова, имаме два заклучоци кои се етикетирани соодветно. Ова означување е значително различно од различни производители, но во повеќето случаи го претставува сензорот.
 • По завршувањето на сите потребни поставки, можеме да ги активираме и тестираме перформансите на нашето коло.

Заклучок

Ние многу се надеваме дека нашите инструкции ќе ви овозможат да изберете и да поврзете било кој фотореализам. И можете да ја цените неговата погодност, ефикасност и едноставност.

Видеото објавено на нашата веб-страница ќе ви овозможи полесно да го организирате вашето надворешно осветлување.