тел. (044) 568-35-16
факс (044) 568-35-16
моб. (067) 998-25-37

США начнет продавать сланцевый газ Японии

Како е ѕидот chipping под жици

 1. Видови на површина за ѕиден хромиран
 2. Алатки и методи за засенчување на ѕидови
 3. Перфоратори и длето
 4. Бугарски
 5. Перфоратор
 6. Волшебник
 7. Заклучок

Како да направите ѕидови

Скриените жици во куќа или стан имаат неколку предности во однос на другите опции за поставување жици, но раскинувањето на бетонските ѕидови под жици е значителен недостаток на овој метод. Затоа, во нашата статија ние ќе се обидеме да ви ги претставиме со максимална информација за стеннирањето на ѕидовите.

Ние многу се надеваме дека тоа ќе ви овозможи да ги минимизирате вашите напори да се подготват ѕидовите за поставување жици со скриен метод.

Видови на површина за ѕиден хромиран

За да одбереме како правилно да правиме ѕидови за жици, треба да ја одредиме површината на ѕидот. Тоа може да биде тула или бетонски ѕид.

Првата опција е поприфатлива за нас. Впрочем, благодарение на присуството на рабовите во ѕидарството, заедно со нив можеме да одбереме хоризонтални делови.

Хоризонталните области, исто така, треба да бидат избрани по должината на рабовите. На крајот на краиштата, благодарение на ова, ќе мораме директно да ја исечеме тулата за 2 пати помалку. Да, и изберете жлебови во тули е многу полесно отколку во бетонска плоча.

Впрочем, густината на тули е:

 • Керамички со полно тело - не помалку од 2000 kg / m3 .
 • Керамички шуплив - 1100 - 1400 kg / m 3.
 • Силиката со полно тело - 1800 - 1950 kg / m 3.
 • Шуплив силикат - 1100 - 1600 кг / м3 .

Но, густината на бетонска плоча често е малку повисока, вака:

 • Лесниот бетон има густина до 1800 kg / m3. Ова сега се здобива со популарност на пена бетон, газобетон и слично.
 • Лесниот бетон , кој обично се прави дома, има густина од 1800 - 2200 кг / м3.
 • Но, многу поретко се користи во изградбата на тешки бетони имаат густина од 2200-2500 кг / м3.

Врз основа на ова, наоѓаме дека е полесно да се направат ѕидови за жици под ѕид од тули. Покрај тоа, поради рабовите, висината на работата може значително да се намали. Но, често не треба да избереме.

И само во ретки случаи, можеме да организираме поголема количина на жици на ѕидот од тули поради правилниот изглед на електричната мрежа.

Алатки и методи за засенчување на ѕидови

Дедовен начин за бричење површини

Перфоратори и длето

Значи:

 • Чекан и длето е најстариот и најистакнатиот метод . Користејќи го длето, ја нагласуваме длабочината и локацијата на нашата идна пауза под жици, а потоа, ставајќи го или паралелно на жлебот, ние нокаутирам од strobe.
 • За површини од тули, каде што е доволно да се продлабочи ширината помеѓу слоевите на ѕидање, овој метод може да биде соодветен. Иако за таков ѕид, ние ќе треба многу напор кога пробивате порти во тули. Но, за бетонски ѕид да се изврши таква работа со чекан и длето е речиси невозможно.

Бугарски

Значи:

 • Ако го правите само-дупчењето, употребата на мелница може да биде добра алтернатива на чекан и длето. Впрочем, оваа алатка е прилично честа и сигурно имаш на дофат на раката. И механизацијата на процесот може значително да го забрза процесот.
 • Со цел да се користи мелница за бричење ѕидови, потребно е прелиминарно да ја нагласуваат начинот на поставување на жица. Потоа, користејќи дијамантски диск, правиме два паралелни жлебови од потребната длабочина.

Обрни внимание! При користење на брусилки за површини за бричење, пожелно е да се ослободи напнатоста од сите делови на електричната мрежа, најверојатно тука. На крајот на краиштата, како што покажува искуството и законот на подлост, ќе се сопнувате на стари електрични жици. Патем, ова барање треба да се припише на сите методи на ѕид chipping.

Патем, ова барање треба да се припише на сите методи на ѕид chipping

На фотографијата се прикажани сите млазници на вежба за отстранување

 • Сега, користејќи перфоратор или чекан со длето, го избираме материјалот меѓу нашите жлебови. Кога се користи удар, најдобро е да се користи специјална млазница во форма на скапула. Тоа беше создадено само за да се создаде пауза во ѕидовите.
 • На прашањето како да се направи ѕид под жици, бугарскиот е речиси идеален одговор. Но, има неколку "но"! Прво, кога се користи мелница, се формира огромна количина прашина. Дури и присуството на второ лице со моќен правосмукалка нема да ви овозможи да го избегнете тоа. Второ, употребата на дискот нема да ви овозможи да креирате жлебови во аглите на собата и ќе треба да користите или перфоратор или длето за да создадете жлебови во аголот.

Перфоратор

Удирање со удар

Значи:

 • Употребата на удар за површините за бричење не обезбедува целосна работа без прашина, но дефинитивно ќе ја намали количината за неколку пати. Да, и дополнителни алатки како во случајот со мелница, не ви се потребни.
 • На прашањето како да направите ѕид под жици со удар, можете да ви објасниме бројни видео клипови. Овој метод на бричење е како што следува. Треба во редовни мали интервали долж линијата на примена на жицата користејќи вежба за да создадете дупки. Потоа, со помош на специјална млазница во облик на сечило, исфрлете го бетонот помеѓу дупките.
 • Овој метод е малку потежок и подолготраен, но помалку прашина е нејзината јасна предност. Лично, го сакам. Иако, се разбира, најдобар начин е да се користи специјално дизајниран ѕид chaser.

Волшебник

Значи:

 • Специјално дизајнирана алатка за shtrobleniya ѕидови под жици се нарекува ѕид chaser . Според принципот на уредот истиот е Бугарин, само тука постојат два паралелни дискови. Тие можат да се прилагодат со промена на длабочината на потопување во ѕидот. Покрај тоа, можно е да се смени растојанието помеѓу дисковите, поради што се менува ширината на нашите жлебови.
 • Главната разлика помеѓу ѕидот chaser е присуството на моќен правосмукалка и максимално можно запечатување на работната површина. Поради ова, количината на емитираната прашина е минимална.
 • По прилагодување на потребната ширина и длабочина на жлебот, ќе го вклучите правосмукалката и ќе ја возите машината по ѕидот. Како резултат на тоа, добивате совршено дури и жлебови за минималното време.
 • Единствениот недостаток на таква алатка е нејзината цена. Доволно е доволно, и ако ѕидното засенчување не е вашата професионална одговорност, тогаш не е препорачливо да се здобие со таква алатка. Но, ако имате можност да ја изнајмите, ние препорачуваме да ја искористите оваа можност. Зачуваните нерви и сила повеќе ќе ги заменат потрошените пари.

Користење на ѕид

Правилата за чипување на ѕидови:

  • Прво на сите треба да се запомни дека пред да направите ѕидови за жици, треба да нацртате план. Треба да содржи само прав агол. И покрај тоа што дијагоналите и косините можат да заштедат време и материјали, но ова води кон огромни проблеми во иднина.
  • Според клаузула 2.1.39 од Упатството за електрична инсталација , скриените жици се однесуваат на жици скриени под гипс, бетон, алабастер и други ненапарливи материјали до длабочина од најмалку 10 мм. Ова нè обврзува да направиме доволно длабоки жлебови, но подобро е да не правиме шеги со електрична енергија и да ги следиме стандардите на електричните компоненти.
  • Ако вршите хоризонтално галење, тогаш според п.3.33 од SNiP 3.05.06-85 , висината на коловозот од подната плоча не треба да се одделува за повеќе од 150 mm. Ова правило важи за сите плочи со дебелина до 80 мм. Оваа дебелина не важи за дебели ѕидни плочи со поголема дебелина.
  • Исто така, нашиот прирачник препорачува при изработка на план за спречување на локацијата на жиците од прозорецот и отворите на вратите поблиску од 100 mm. Дополнително, локацијата на електрични инсталации поблиску од 400 mm од цевките за дистрибуција на гас не се препорачува.

Правилата за штиње на ѕидови

 • Пред да се лизне ѕидот под жици, треба да се запомни дека разводни кутии треба да бидат вдлабнати во ѕидот, така што во затворената состојба ќе бидат испреплетени со ѕидот. Во исто време, изборот на големината на разводна кутија, запомнете дека правилата на PUE бараат присуство на жичана разлика во местата на сечење и најсоодветно е да ја оставите оваа маргина во разводниот кутија.

Обрни внимание! При поставување на жица на скриен начин не треба да се дозволи негово истегнување. Жицата треба да биде слободна да лежи во ѕидот. Инаку, поради температурни флуктуации, може да се деформира.

 • При поставување на жици на запаливи површини, неопходно е да се постават под жица од огноотпорни материјали. Покрај тоа, ширината на облогата треба да биде најмалку 100 mm .

Заклучок

Сега знаејќи како да направите ѕидови за жици и да ги знаете сите предности и недостатоци на секој метод, можете да одберете своја идеална опција. Благодарение на ова, можете значително да заштедите време и напор, а исто така да добиете можност да ги поставите жиците што целосно ги исполнуваат сите правила и прописи.

Ова ќе ја елиминира веројатноста за појава на бројни итни случаи и ќе обезбеди долгорочна работа.