тел. (044) 568-35-16
факс (044) 568-35-16
моб. (067) 998-25-37

США начнет продавать сланцевый газ Японии

Компатибилност на растенијата во поликарбонатната стаклена градина: табела и видео

  1. Мешање на растенија
  2. Табела за пријателство
  3. Правилно кондензирајте ги "станарите" во стаклена градина

Одгледувањето корисни култури во стаклена градина е многу важно да се знае нивната компатибилност. Бидејќи сите растенија имаат различни потреби за исхрана, влага, наводнување и осветлување. Правилниот агротехнички пристап ќе овозможи да се развијат здрави култури со високи приноси, затоа треба да се зголеми компатибилноста на растенијата во поликарбонатната стаклена градина.

Мешање на растенија

Мешање на растенија

Условите за одгледување градинарска вегетација во стаклена градина подразбираат почитување на одредени правила од кои зависат идниот раст, развој и жетва во градината:

  • Услови на зреење. Многу лозари успеваат да одгледуваат неколку растенија во една област. Во април се засадени ротквици, кои на крајот на мај ќе ја произведат последната култура и ќе се отстранат од местото. Градинарите од ротквица засадуваат домати. Со истиот принцип, можете да ја примените шемата на одгледување други градинарски култури. На пример, растително зеленчук, жетва и растителна бела зелка на пуштеното место.
  • Висина на растенијата Ова е можеби еден од најважните фактори што треба да се земат предвид при садење неколку култури во една филмска стаклена градина. Премногу густо и високо садење го отежнува растот и развојот на растенијата со ниски растенија. Со текот на времето, ова доведува до појава на болести, штетници и пониски приноси.

Со текот на времето, ова доведува до појава на болести, штетници и пониски приноси

Најдобрата опција е уредување на три кревети во поликарбонат стаклена градина . Средниот ред може да се користи за одгледување домати или краставици на шноли, а страничниот ред може да се користи за одгледување зашеметени култури како зеленчук, моркови, цвекло или пиперка.

  • Осветлување, толеранција на сенка, нивото на влажност и зачестеноста на вентилацијата. Не е лесно да се исполнат овие услови, особено ако неколку растенија растат во иста стаклена градина. Затоа, многу е важно да се знаат агротехничките карактеристики на секоја култура, така што поставувањето на вегетацијата е што е можно посоодветно. Градинарски растенија на кои им треба светло осветлување, засадени поблизу до wallsидовите на просторијата од јужната страна. Растителни култури на кои им е потребна честа вентилација се засадени поблиску до отворите на вратата и отворите за воздух. На истото место можете да организирате зеленчук отпорен на ладно.
  • Ротацијата на земјоделските култури е уште еден важен фактор што треба да се земе предвид при садење различна вегетација во стаклена градина. Алтернацијата на зеленчукот се изведува во зависност од тоа какви хранливи материи се потребни за одредено растение. Најдобрата опција е алтернатива на "глави" и "корени". На пример, се препорачува да се засадат домати по зелка, и моркови по домати. Таквиот агротехнички прием овозможува да се исклучи ризикот од осиромашување на почвата, појава на штетници и болести на насади.

Табела за пријателство

Табела за пријателство

Врз основа на горенаведените фактори на раст и развој, беше изготвена табела препорачана и контраиндицирана за заедничко одгледување на земјоделски култури. Следниве опции за садење во услови на стаклена градина се можни:

  • Домати, пиперки од bellвонче, грав, дињи, зеленчук и грашок.
  • Зелка, тиквички, краставици, модри патлиџани, грав и пиперки.
  • Рана зелка, зачинети растенија, билки и домати.

Правилно кондензирајте ги "станарите" во стаклена градина

Правилно кондензирајте ги станарите во стаклена градина

Најчесто се појавува ситуација кога треба да засадите неколку потполно некомпатибилни растенија во иста просторија. Во овој случај, градинарите опремуваат партиции од кој било достапен материјал - чеша, поликарбонат или иверица. Во стаклена градина, поделена на два или три дела, лесно е да се регулира температурниот режим, да се организира чести проветрување и да се зголеми или намали нивото на влажност на воздухот. Таквото поволно опкружување ќе овозможи добивање на висококвалитетна и здрава жетва на неколку некомпатибилни култури во исто време.

Таквото поволно опкружување ќе овозможи добивање на висококвалитетна и здрава жетва на неколку некомпатибилни култури во исто време

Шемата на земјоделски култури може да се меша, кондензира и повторува. Секоја од овие шеми ги зема предвид сите потреби на растенијата и нивното агротехничко култивирање. Следниве култури можат да „учествуваат“ во истовремено садење - краставици со копар, зелка со ротквици, итн.

За набиеното садење вклопуваат пченка со грашок, грав, сквош помеѓу редовите
За набиеното садење вклопуваат пченка со грашок, грав, сквош помеѓу редовите. Домати, компири и слатки пиперки набиени со зеленчук, кромид и грав.

За повторно сеење, се користат ротквици, потоа се сее копар и зелена салата, а по бербата повторно се сее доцна разновидна ротквица.

И на крај, видео од напредната дачаница за тоа што мисли за заедничкото садење зеленчук во стаклена градина