тел. (044) 568-35-16
факс (044) 568-35-16
моб. (067) 998-25-37

США начнет продавать сланцевый газ Японии

Монтажа во приватна куќа: како да го направите тоа право

 1. Влегување во куќата
 2. Влезна моќност до куќата низ ѕидот
 3. Влез на напојување на куќа под земја
 4. Дистрибуционна табла
 5. Избор на типот на жици во приватна куќа
 6. Скриени електрични жици
 7. Отвори жици
 8. Заклучок

Како да монтирате жици во приватна куќа

На жици уред во приватна куќа во некои параметри може да се разликуваат значително од жици во станот. Може да има големи потрошувачи на електрична енергија во форма на пумпи, електрични грејачи, па дури и машински алати.

Покрај тоа, приватна куќа може да се изработи од запаливи материјали, што, исто така, наметнува голема одговорност за вас. Во исто време, во вашата куќа имате поширок избор на методи за поставување и инсталирање на кабли, особено ако ова е само фаза на изградба на куќа.

Влегување во куќата

Секоја електрична мрежа во приватна куќа започнува со нејзино поврзување со електричната мрежа. За да го направите ова, мора да добиете технички спецификации од Енергонадзор.

Тие, исто така, се поврзуваат со електричната мрежа во повеќето случаи. Резултатот од нивната работа во 90% од случаите е влез прекинувач, чии заклучоци се поврзани со мерачот. Обично, Power Supervision, исто така, бара од вас да го поврзете кабелот со води на мерачот кој ќе оди директно до нашата дистрибуциска кутија. Нашата задача е да го подготвиме овој кабел.

Влезна моќност до куќата низ ѕидот

Најчестиот начин да се влезе во кабел за напојување во куќа е преку ѕид (види Како да влезете во куќата со жица CIP ). Прилично е лесно да се изврши, но има неколку барања кои треба да се земат предвид дури и во фазата на инсталација.

Прилично е лесно да се изврши, но има неколку барања кои треба да се земат предвид дури и во фазата на инсталација

Влегување во куќата со поставување на мерачот во разводната табла

Значи:

 • Пред се, треба да се има на ум дека, според клаузулата 2.1.79 од ЕЕС, влезот во куќата треба да се наоѓа на висина од најмалку 2,75 метри. Растојанието од работ на покривот на патот до жицата не смее да биде помало од 20 см.

Обрни внимание! Ако висината на вашата куќа не дозволува влез во куќата преку ѕидот на висина од 2,5 метри, тогаш можно е да влезете низ покривот. Но, почитувањето на висината од 2,75 метри е задолжително.

 • Треба исто така да се земе предвид фактот дека стандардите на PUE бараат способност да ја замени жицата. За таа цел, се користат специјални ракави. Обично тоа е челична цевка.

Обрни внимание! Оваа цевка цевка мора да се направи на таков начин што ќе ја исклучи можноста за навлегување и акумулација на влага во неа. За да го направите ова, треба да се направат навалени и свиткани.

 • Кабелот за електрични инсталации во приватна куќа не може да се постави директно на градежни објекти, доколку тие се изработени од запалив материјал. Затоа, кабелот треба да се постави во огноотпорна обвивка. Ова може да биде метална брановидност или послужавник. Покрај тоа, можно е да се постават поставата помеѓу жицата и ѕидот на огноотпорен материјал. Ова може да биде азбест крпа.
 • Друга точка што треба да се разгледа е локацијата на самиот влез. Според клаузулата 2.1.75 од Електричниот законик, треба да се наоѓа не помалку од еден метар од прозорецот или балкон. Ако имате втор кат, тогаш растојанието од жицата до прозорецот лоциран погоре, исто така, треба да биде најмалку 1 метар.

Влез на напојување на куќа под земја

Иако овој метод се користи многу поретко на многу начини, тој е уште посигурен. Само треба да го предвидиме во фаза на градење на фондацијата, и ова често се заборава да се направи.

Да, и некои енергетски компании како влез во куќата предизвикува силен протест. Сепак, тој има право да постои и е многу успешен на многу начини.

На фотографијата е прикажан влезот во куќата со поставување на шалтер на столбот

Значи:

 • Според став 12.1 од BCH 59 - 88, цевки, во кои ел. кабелот треба да лежи на длабочина од 0,5 до 2 метри.
 • Овие цевки, исто така, треба да бидат наклонети кон улицата, со цел да се исклучи можноста за акумулација на вода во нив и нејзиниот влез во просторијата.
 • По поставувањето на кабелот во цевката, тие мора да бидат цврсто затворени со цел целосно да се елиминира можноста за влегување на влага во просторијата.
 • Кога го поставувате кабелот на запалливиот подрум на куќата, неопходно е да ги почитувате истите правила и прописи како при влегување во напојувањето преку ѕидот.

Дистрибуционна табла

Пред да направите жици во приватна куќа, правилно треба да ја поставите разводната табла. Постојат многу ограничувања кои се сосема логични и лесно објаснети.

Постојат многу ограничувања кои се сосема логични и лесно објаснети

Дистрибуционна табла

 • Прво, според ставовите 11.1 од BCH 59 - 88, разводни плочи треба да се наоѓаат на места погодни за одржување. Тие мора да имаат осветлување и да бидат лоцирани на места кои ги исклучуваат нивните поплави. Последново е особено точно кога ставате штитови во подрумот.
 • Во просторијата каде што е сместен штитот, не треба да се вртат котли со течна гориво и гасни цевки.
 • Греењето, снабдувањето со вода и цевките за отпадна вода кои минуваат низ просториите не треба да имаат прирабници, вентили и други одводни или безбедносни делови тука. Истото важи и за системите за вентилација и климатизација.
 • Исто така, нашето упатство не препорачува поставување штитови под просториите на бањи, тоалети, парни соби и други простории во кои постои висок ризик од поплави.
 • Кога се поставуваат штитниците на запаливи основи меѓу него и ѕидот, треба да се обезбеди ненапатна површина. Обично во оваа улога е лист од железо. Покрај тоа, сите разводни табли мора да бидат затворени на уредот за заклучување.

Избор на типот на жици во приватна куќа

Поставувањето на електрични инсталации во приватна куќа може да се врши на два начина - отворено и скриено. Избирањето на вистинската опција за вашиот дом зависи од тоа од каков материјал е направен и од вашите желби.

Ние ги презентираме само основните барања за секој вид на жици, и можете да изберете најсоодветен за вашата куќа зграда.

Скриени електрични жици

Скриените електрични инсталации се најдоа најраспространето. Таа сигурно ги крие сите инженерски мрежи од љубопитните очи, не краде слободен простор и го гарантира механичкиот интегритет на жицата.

Во исто време, трошоците за инсталирање на такви жици е нешто повисока поради интензитетот на трудот, а можностите за нејзино поправање и замена се ограничени.

Скриени инсталации во дрвена куќа

Значи:

 • Скриени електрични инсталации во приватна куќа, според табелата. 2.1.2 и 2.1.3 PUE, за ненапарливи основи (тула, бетон, итн.) Може да се изведат директно на структурните елементи во специјалните жлебови. По инсталацијата, тие мора да бидат малтерисани со алабастер или малтер со дебелина најмалку 10 mm.
 • Кога се инсталира во запаливи структури (дрвени куќи) сè е малку посложено (види Основни барања за ожичување во дрвена куќа ). Во овој случај, жицата мора да се постави со обвивка од ненапарливи материјали (на пример, азбестна ткаенина), а потоа следува малтерисување.

Обрни внимание! Во сите случаи, поставата на незапарливи материјали мора да биде направена така што на секоја страна од жицата има зафат од 1 см.

 • Друга можна опција за уредување скриени жици во дрвена куќа е монтажа во пластични кутии или бранови. Но, во овој случај, кутијата и брашното треба да се малтерисаат по инсталацијата. И под самата рифтација или кутија е неопходно да се приложи не-запаливи материјали.
 • Најлесно е да се извршат скриени жици во дрвена куќа со поставување во челична цевка или бранови. Во овој случај, не се потребни дополнителни услови.

Отвори жици

Жичарството на електрични инсталации во приватна куќа со отворен метод наметнува повисоки барања. И покрај тоа, неговата инсталација е поедноставна, брзината на инсталација е поголема, можностите за поправка и одржување се поголеми.

Во исто време, го "краде" слободниот простор на просторијата, отворените жици не се вклопуваат во речиси секој модерен дизајн на просторијата, а трошоците за монтирање роботи за огноотпорни површини е многу повисока.

Отворете ги жиците во вашиот дом

 • Користење на сите исти PUE табели, можете да видите дека за монтирање на незапалливи структури, варијантата која користи изолатори е можна. Оваа ретро верзија сега е многу популарна, па дури се појавија и украсни жици од овој тип. Но, безбедноста на овој метод не е на највисоко ниво.
 • Многу почесто, отворени жици за огноотпорни структури се поставуваат во пластични кутии и бранови. Овој метод ви овозможува да ги заштитите жици од механичко оштетување, како и визуелно ја осветлува.
 • На запаливи структури на отворен начин, исто така, е можно да се изведат жици, само со обвивка од ненапарливи материјали. Само кабли во посебна обвивка од не-запаливи или бавно гори материјали може да се постават директно по елементите на таквите структури. Но, естетскиот изглед на ова поврзување предизвикува многу негативни емоции.
 • Почесто со отворениот метод, според горните структури, жиците се поставени со челични или бакарни цевки или челични челични бранови. Таквата заштита на жицата ви овозможува да ги монтирате жиците директно на структурните елементи, без употреба на дополнителни облоги.

Заклучок

Во нашата статија, ги дадовме главните ставови на кои треба да обрнете внимание при дизајнирање на електрична мрежа во приватна куќа.

Во изборот на жица дел Не постои разлика помеѓу пресметката и дистрибуцијата на светлосните групи и методите за напојување на различни потрошувачи помеѓу стан и сопствен дом. Затоа, бројни видеа и статии на нашата веб страница ќе ви помогнат со ова.