тел. (044) 568-35-16
факс (044) 568-35-16
моб. (067) 998-25-37

США начнет продавать сланцевый газ Японии

Што знаеме за топка молња

  1. Кои се топчестите топки?
  2. Топката молња однесување
  3. Топката молња научно
  4. Во близина на научни теории за топка молња
  5. Што да правам кога се сретнувам со топка?

Човечкиот страв најчесто доаѓа од незнаење. Малку луѓе се плашат од вообичаените молња - искра електрично празнење - и секој знае како да се однесуваат за време на грмотевици. Но, што е огнена топка, дали е опасно, и што да сторите ако се сретнете со овој феномен?

Кои се топчестите топки?

Многу лесно е да се препознае топка молња, и покрај разновидноста на неговите типови. Обично има, како што лесно може да се погоди, обликот на сферата, блескајќи како сијалица од 60-100 ват. Многу поретко се појавуваат молњи слични на круша, печурка или капка, или таква егзотична форма како палачинка, бубач или леќа. Но разновидноста на боите е едноставно неверојатно: од транспарентен до црно, но сепак водечки нијанси на жолта, портокалова и црвена боја. Бојата може да биде нерамномерна, а понекогаш и топчестата молња го менува како камелеон.

Зборувајќи за постојаната големина на плазма топчето, исто така, не е неопходно, варира од неколку сантиметри до неколку метри. Но, обично луѓето се соочуваат со топка молња со дијаметар од 10-20 сантиметри.

Најлошата ситуација во описот на громот е случајот со нивната температура и маса. Според научниците, температурата може да биде во опсег од 100 до 1000 oC. Но, во исто време, луѓето се соочуваат со топка молња на растојание од раце, ретко забележаа барем некои топлина што произлегува од нив, иако логично, тие требаше да бидат изгорени. Истата мистерија е со масата: каква молња не беше големина, тежи не повеќе од 5-7 грама.

Топката молња однесување

Однесувањето на топката молња е непредвидливо. Тие се однесуваат на феномените што се појавуваат кога сакаат, каде што сакаат и го прават она што го сакаат. Значи, пред да се веруваше дека огнени топки се раѓаат само за време на грмотевици и секогаш се придружени со линеарна (редовна) молња. Сепак, постепено стана јасно дека тие би можеле да се појават во сончево, јасно време. Се веруваше дека молњата, како што беа "привлечени" на високонапонските места со магнетно поле - електрични жици. Но, имаше случаи кога тие всушност се појавија во средината на чистото поле ...

Огнените топки необјасниво избркаат од електричните приклучоци во куќата и "се пробиваат низ" низ најмалите пукнатини во ѕидовите и стаклото, претворајќи во "колбаси", а потоа повторно ја земаат вообичаената форма. Во исто време нема траги од топено ... Тие потоа тивко висат на едно место на кратко растојание од земјата, а потоа брзаат некаде со брзина од 8-10 метри во секунда. Кога се запознале со личност или животно, молњата може да се оддалечи од нив и да се однесуваат мирно, да можат љубопитно да кружат наоколу или да нападнат и да горат или убијат, а потоа да се стопат, како ништо да не се случило, или да експлодираат со страшна ревност. Сепак, и покрај честите приказни за повредени или загинати со топка, нивната бројка е релативно мала - само 9 проценти. Најчесто, молњата, кружејќи околу областа, исчезнува без да предизвика никаква штета. Ако таа се појави во куќата, таа обично "се повлекува" назад на улица и се топи само таму.

Исто така, постојат многу необјасниви случаи кога огнометте се "прикачени" на одредено место или личност и редовно се појавуваат. Во исто време, во однос на некое лице, тие се поделени во два вида - оние кои го напаѓаат во секој од нивните изгледи и оние кои не ги повредуваат или напаѓаат луѓето во близина. Постои уште една мистерија: топка молња, убивајќи едно лице, целосно без никаква трага на телото, а лешот не се вкочани и се распаѓа за долго време ... Некои научници велат дека молњата едноставно "застанува време" во телото.

Топката молња научно

Топката молња е уникатен и чуден феномен. Во текот на историјата на човештвото има акумулирано повеќе од 10.000 сведоштва за средби со "интелигентни топки". Сепак, до сега научниците не можат да се пофалат со големи достигнувања во областа на истражување на овие објекти. Постои маса на различни теории за потеклото и "животот" на топлата молња. Од време на време во лабораторија излегува да создаде објекти кои изгледаат како плазмоноиди во изглед и својства слични на топчести молњи. Сепак, никој не можеше да обезбеди кохерентна слика и логично објаснување за овој феномен.

Најпознат и развиен порано од другите е теоријата на академик П. Л. Капица, која го објаснува изгледот на топлата молња и нејзините одредени карактеристики со појавата на кратки бранови електромагнетни осцилации во просторот помеѓу бурите и површината на земјата. Сепак, Капица никогаш не беше во можност да ја објасни природата на овие многу кратки бранови. Покрај тоа, како што е наведено погоре, топка молња не мора да го придружува обична молња и може да се појави во јасно времето. Сепак, повеќето други теории се базираат на наодите на академик Капица.

Хипотезата различна од теоријата на Капица била создадена од страна на Б. Смирнов, кој тврдел дека јадрото на топчестата молња е клеточна структура која има силен скелет со мала тежина, а скелетот е создаден од плазма филаменти.

Д. Тарнер ја објаснува природата на топлата молња со термохемиски ефекти што се случуваат во заситената водена пареа во присуство на доволно силно електрично поле.

Меѓутоа, теоријата на новозеландските хемичари D. Abrahamson и D. Dinnis се смета за најинтересно. Тие откриле дека кога громовите удираат во почва што содржи силикати и органски јаглерод, се формира замрзнување на силициум и силициум карбид влакна. Овие влакна постепено оксидираат и почнуваат да светат. Ова е раѓање на "оган" топка, загреана на 1200-1400 ° C, која полека се топи. Но, ако температурата на молњата се превртува, тогаш тоа експлодира. Сепак, оваа тенка теорија не ги потврдува сите случаи на молња.

За официјална наука, топката молња се уште е мистерија. Можеби затоа има толку многу псевдонаучни теории околу неа, па дури и повеќе пронајдоци.

Во близина на научни теории за топка молња

Ние нема да кажуваме приказни за демоните со запалени очи, оставајќи го зад себе мирисот на сулфур, пеколни кучиња и "оган птици", како што понекогаш претставуваат и огнени топки. Сепак, нивното чудно однесување прави многу истражувачи на овој феномен да претпостават дека молњата "мисли". Како минимум, огнената топка се смета за инструмент за истражување на нашиот свет. Како максимални енергетски ентитети, кои исто така собираат некои информации за нашата планета и нејзините жители.
Индиректна потврда на овие теории може да биде фактот дека секоја колекција на информации е работа со енергија.

И невообичаената сопственост на молњите да исчезнат на едно место и да се појават веднаш во друга. Постојат сугестии дека истата топка молња "нурка" во одреден дел од просторот - друга димензија, која живее според различни физички закони - и, паѓајќи информации, повторно се појавува во нашиот свет во нова точка. И акциите на молњата врз живите суштества на нашата планета исто така се значајни - тие не допираат некои, допираат други, а некои едноставно извлекуваат делови од месо, како за генетска анализа!

Лесно е да се објасни и честата појава на топка на молња за време на грмотевици. За време на рафали на енергија - електрични празнења - порталите се отвораат од паралелна димензија, а нивните собирачи на информации за нашиот свет влегуваат во нашиот свет ...

Што да правам кога се сретнувам со топка?

Главното правило во појавата на топка молња - без разлика дали во станот или на улица - не паничи и не направи ненадејни движења. Не трчајте никаде! Молњите се многу подложни на воздушната турбуленција, која ја креираме кога работиме и други движења и која ја повлекуваме заедно. Отстранување од топка молња е можно само со автомобил, но не и со сопствената моќ.

Обидете се тивко да се свртиме од патот на молњата и да се држиме подалеку од него, но не свртете го грбот кон него. Ако сте во стан - одете на прозорецот и отворете го прозорецот. Со голема веројатност, молњата ќе лета надвор.

И, се разбира - никогаш не фрлајте ништо на огнената топка! Не може само да исчезне, туку да експлодира како рудник, а потоа се неизбежни гробот последици (изгореници, повреди, понекогаш губење на свеста и срцев застој).

Ако огнената топка допре до некој и лицето ја изгуби свеста, тогаш мора да се премести во добро проветрена просторија, мора да се загрее топло, да се изведува вештачко дишење и да се повика брза помош.

Општо земено, техничките средства за заштита од удар на молња како такви сè уште не се развиени. Единствениот "топката ротор" е развиен од водечкиот инженер на Московскиот институт за топлинско инженерство Б. Игнатов. Ролетот на Игнатов е патентиран, но таквите уреди се создадени - единици, нема разговор за активно воведување во живот.


Извор на - МирСоветов

Кои се топчестите топки?
Но, што е огнена топка, дали е опасно, и што да сторите ако се сретнете со овој феномен?
Кои се топчестите топки?
Што да правам кога се сретнувам со топка?