тел. (044) 568-35-16
факс (044) 568-35-16
моб. (067) 998-25-37

США начнет продавать сланцевый газ Японии

Како да ги обложиме ѕидовите на тапетите: како правилно да се поправат итн. Направете го тоа сами + видео

  1. Пресметка на потребната количина на материјал
  2. Избор поставата во продавницата
  3. Подготовка на поставата
  4. Подготовка на ѕид
  5. Прицврстување на ѕидни облоги
  6. Видео: фиксирање поставата на маркерите

И покрај појавата на сé поголем број разновидни завршни материјали, "поставата" сè уште не е "изморена". Овој материјал изработен од природно дрво беше сакан од неговата еколошка привлечност, атрактивен изглед, способност да се сокријат неправилности и дефекти во ѕидовите и таваните и, најважно, релативно едноставна инсталација. Квалитативно, не само професионални градители, туку и "домашни занаетчии" ќе можат да ги решат ѕидовите или таванот со дрвена табла. Се разбира, за ова треба да следите неколку едноставни правила, кои ќе ги разгледаме во оваа статија. Значи, лежевме поставени самостојно.

Пресметка на потребната количина на материјал

Пред да заминете во продавницата треба да одлучите за потребната количина на материјал. Ако за да се пресмета потребната количина на позадина, доволно е само да се подели површината на ѕидот со подрачјето на ролна и во некои случаи да се додадат 10% во "извештајот", а потоа при пресметување на потребниот износ на поставата, ситуацијата е малку посложена.

Поставата е достапна во должина од 6, 4, 3, 2,7, 2,1 и 2 метри. Идеално, должината на вашиот ѕид е еднаква или малку помала од должината на облогата на пазарот. Но, што ако е значително помала од една од големини, но во исто време малку поголема од друга. Да го испитаме овој случај со пример.

Да речеме дека треба да обликувате ѕид долг 3 метри 12 сантиметри. За таа цел, можете да купите тапета со должина од 4 метри, но во овој случај, речиси една четвртина од материјалот ќе биде неподигнато (со други зборови, ќе купите clapboards 25% повеќе отколку што ви требаат). Друга опција е да се купат плочки со должина од 3 метри и да се заврши секоја од нив со мала должина. Но, гледате, овие "shorty" нема да изгледаат многу убаво. Затоа, најдобра опција во овој случај би била да се купи панел со должина од 2 метри 10 сантиметри. Така, можеме да ги затвориме трите редови на обложувалници со две плочки (една целина и еден пресек на половина) и количината на отпад во овој случај ќе биде минимална. Поаѓајќи од ова, доволно е да се подели висината на просторијата со висина на една табла и да се зголеми резултатот за 1.5. Тоа е точно колку одбори долги 2,1 метри ќе бидат потребни за покривање на овој ѕид.

Тоа е точно колку одбори долги 2,1 метри ќе бидат потребни за покривање на овој ѕид

Пример за поставување на обвивка "три плочки во два реда"

Избор поставата во продавницата

За разлика од позадина или, да речеме, пластични панели, материјали во кои е малку веројатно присуство на дефекти, поставата мора внимателно да се избере. Освен тоа, брендот на производителот во овој случај воопшто не одигра одлучувачка улога - дури и за истата компанија, две различни групи на обвивки може значително да се разликуваат едни од други.

Поставувањето на квалитетот е поделено на четири главни оценки: A, B, C и Extra. Variety Extra е највисок квалитет, па ако дозволат финансии, подобро е да го купите и речиси гарантирано да се спаси од непријатни изненадувања во форма на брак.

Подобро е да не се купуваат ѕидни облоги - може да го испитате секој одбор и да го отфрлите бракот пред да го купите

Степен А е исто така со прилично висок квалитет, но со оценки Б и Ц е подобро, како што велат, "да ги задржите вашите уши отворени". Подобро е да се купи поставата не во пакетот - така да можете да го испитате секој одбор, па дури и пред да го купите плевелот од бракот. Но, таквата облога се продава исклучително ретко, почесто одборите се пакувани во 10 парчиња во транспарентен филм. Во овој случај, да се испита секој одбор, за жал, нема да успее.

Почесто таблите се пакувани на 10 парчиња во транспарентен филм

Иако, за да ја кажам вистината, одбори кои се сосема несоодветни за употреба се исклучително ретки. Дури и со еден или два јазли, плочата може да се користи за да се направат кратки должини за покривање на косини на прозорците или, да речеме, врата.

Но, краевите на ѕидниот панел, видливи низ филмот, има смисла внимателно да се испитаат. Ако забележите чипови или јазли на нив, тогаш подобро е да ги ставите таквите пакети настрана.

Подготовка на поставата

Пред поставување на облогата на ѕидот мора да се подготви на одреден начин. Прво, треба да ги проверите одборите за присуство на јазли и пукнатини, и ако тие се најдат, или поставете ги овие одбори настрана или (ако има некој "задник" материјал) да ги отстраните дефектите со чистење или пополнување на проблематичните области. И, второ, ѕидните облоги треба да им се дозволи да "аклиматизираат" во затворен простор. Со други зборови, треба да достигне собна температура, бидејќи во спротивно (особено ако материјалот се складира надвор) по поставувањето на таблата може да "доведе". За да го направите ова, едноставно поставете ги одборите во неколку слоеви, правејќи меѓу нив лента од дрва.

За да го направите ова, едноставно поставете ги одборите во неколку слоеви, правејќи меѓу нив лента од дрва

Пред поставување на облогата на ѕидот мора да се подготви на одреден начин.

Некои луѓе мислат дека во подготвителната фаза ѕидните облоги треба да се третираат со антисептички средства, но, како што покажува практиката, доволно е да се примени антисептикот на завршените ѕидови, така што оваа фаза на подготовка може целосно да се прескокне.

Подготовка на ѕид

Подготовката на ѕидови за поставување на облогата на ѕидот може да се смета за најважна фаза, на која во голема мера зависи конечниот резултат. Во повеќето случаи, освен оние кога ѕидни облоги се пакуваат директно на дрвените ѕидови, да се инсталираат на ѕидовите, потребно е да се монтира плашт од дрва.

Во повеќето случаи, освен оние кога ѕидни облоги се пакуваат директно на дрвените ѕидови, да се инсталираат на ѕидовите, потребно е да се монтира плашт од дрва

За инсталација на ѕидни облоги на ѕидовите, потребно е да се монтира плашт од дрво

Најдоброто нешто за оваа намена е соодветен дел од дрво од 40 до 20 милиметри.

Не можете да ги израмните ѕидовите пред да ги поставите ѕидните облоги, но неопходно е да го наместите гајтанот на едно ниво.

За да го направите ова, првиот чекор е да се одреди најистакнатиот дел на секој ѕид. Направете го тоа едноставно. Под таванот, на растојание од 5-7 сантиметри од ѕидот, кабелот е затегнат, на кој конец со оптоварување, кој е мека линија, е закачен со жица. Понатаму, изметот се движи по ѕидот. Контролирање на растојанието меѓу водоводот и различните точки на ѕидот, ќе биде можно да се одреди најистакнат дел. Сите понатамошни мерења ќе треба да "танцуваат" од ова место.

На најистакнатиот дел од ѕидот се поставува едно парче дрво од кое ќе се монтира гајба. Од овој "светилник" нишка се влече паралелно со планираната насока на поставување на облогата. После тоа, во екстремните точки на ѕидот (во близина на подот и таванот со вертикална инсталација или против спротивните ѕидови со хоризонтална положба) се инсталираат две потпорни шипки. Сметајте дека предниот дел на зракот мора јасно да се совпадне со нивото на светилникот, така што доколку е потребно, се поставуваат мали дихтунзи од потребната дебелина помеѓу шипката и ѕидот.

Сметајте дека предниот дел на зракот мора јасно да се совпадне со нивото на светилникот, така што доколку е потребно, се поставуваат мали дихтунзи од потребната дебелина помеѓу шипката и ѕидот

Ако е потребно, се поставуваат мали дихтунзи од потребната дебелина помеѓу шипката и ѕидот.

Дихтунзи може да се инсталираат само во оние места каде што дрвото ќе биде прикачено на ѕидот со шајбни-нокти.

Кога екстремните шипки се фиксирани (не заборавајте да ги проверите со ниво) помеѓу нив можете да затегнете друга нишка, со што ќе се олесни инсталацијата на преостанатите лого елементи на лајсни.

Следните решетки се прикачени на ѕидот на растојание од еден метар еден од друг. Во овој случај, како што е случајот со екстремните решетки, во случај на потреба, под нив се поставени дополнителни гарнитури. Ако еден ред поставата ќе биде формиран од две плочки, задолжително инсталирајте ја дрвата на раскрсницата.

Прицврстување на ѕидни облоги

Ако кутијата е правилно инсталирана, инсталацијата на ѕидната плоча нема да биде тешка. Единственото прашање што треба да се реши пред да го инсталирате е местото каде што почнувате да го поставите поставата и дали да го користите нивото при инсталирање на првиот одбор.

За да одговорите на ова прашање, неопходно е да се утврди дали таван (за хоризонтална инсталација) или ѕидот (за вертикална инсталација) во просторијата одговара на нивото. Ако тие се мазни, тогаш нема проблем - можете да ја стартувате инсталацијата од врвот, како и од дното (или од било кој агол), а првиот одбор е монтиран строго на ниво. Но, ако плафонот е малку "затрупан" во една од страните или еден од аглите значително "мавта надолу" (оваа ситуација често се наоѓа во куќите на старата зграда), тогаш не треба да го поставите поставата на ниво на било кој начин. Во овој случај, стоечките плочи само ја нагласуваат кривината на просторијата, а во нерамниот агол ќе треба да го исечете последниот од плочите "под агол".

Со цел да се скрие нерамномерноста на просторијата колку што е можно, поставата е поставена на следниов начин. Првиот одбор е прицврстен веднаш до заоблен агол или нерамна таваница, а сите наредни плочи се поставуваат со мала пристрасност од една страна, додека следната плоча "не се подигне". Така, мал наклон на одборите ќе биде речиси незабележлив.

За прецизно да одредите како да ги искривувате плочките треба да го измерите растојанието од подот до таванот во спротивните делови на просторијата (или должината на подот и таванот помеѓу спротивните агли за вертикална инсталација) и да ја делите разликата помеѓу добиените вредности со бројот на одбори што ќе бидат поставени . Резултирачката вредност ќе биде оддалеченоста што ви е потребна за "пополнување" на секоја од табли поставени на долгата страна на инсталацијата. Ако оваа вредност е помала од 2-3 милиметри, можете да ја повторите пресметката користејќи половина од бројот на табли како делител. Во овој случај, "оди на ниво" во средината на ѕидот.

Првата плоча поставата прицврстени "чешел" во аголот. Тоа може да се фиксира со помош на мали столпчиња, кои се движат во "да се измие" (во завршна завршна обработка, подобро е да се користи тап доближувањето) или со помош на специјални клипови - глупи.

Тоа може да се фиксира со помош на мали столпчиња, кои се движат во да се измие (во завршна завршна обработка, подобро е да се користи тап доближувањето) или со помош на специјални клипови - глупи

Можно е да се поправи облогата со помош на мали каранфили кои се зачукуваат во "да се измие"

Можно е да се поправи облогата со помош на мали каранфили кои се зачукуваат во да се измие

Шемата за фиксирање на ноктите

Краевите на првиот одбор, како, всушност, сите други се препорачува да бидат фиксирани "на отворено". Ова ќе ја зајакне структурата, а главите на ноктите сè уште ќе бидат скриени под основната платформа или таванот.

Сите подоцнежни плочки се поставуваат со чешел во жлебот на претходниот, притоа криејќи ги главите на ноктите или прицврстувачките клипови.

Доколку последниот одбор е поширок од просторот останат на ѕидот или таванот, тој мора да се исече со електрична сложувалка. Исто така, со помош на сложувалка, проекции се направени во одбори кои паѓаат на вратата и прозорецот отвори.

Видео: фиксирање поставата на маркерите

Можете да дознаете повеќе за технологијата на прикачување на ѕидниот панел до маркерите со следење на следното видео.

Кога е поставена ѕидната плоча, останува да се затворат сите агли и споеви со посебни декоративни агли и да се покријат ѕидовите со "дамка" и лак.

По поставувањето на вагано, треба да ги затворите сите агли и споеви со посебни декоративни агли.

Поставувањето на поставата може да изгледа комплицирано само на прв поглед. Главната работа е поставување на гајба квалитативно, по што работата ќе оди "како часовник". Среќно со вашата поправка!

Роден е во 1977 година во градот Донецк, Украина. Дипломирал на Политехничкиот институт во Донецк (сега DonSTU) со диплома за автоматизирани системи за контрола. Работел во Донецкската металуршка фабрика. Во 1997 година се преселил во Москва, каде што 8 години работел во неколку градежни тимови. Оцени го овој напис: Сподели со вашите пријатели!