тел. (044) 568-35-16
факс (044) 568-35-16
моб. (067) 998-25-37

США начнет продавать сланцевый газ Японии

Како да го изберете тековниот дисконтактофон од 10mA или 30mA? Напишете "A" или "AC" и карактеристика за ослободување "B" или "C"?

 1. Како да се пресмета и да се утврди потребното "за себе" диффатомат?
 2. Која е рејтингот на објавувањето?
 3. Дали патувањето е карактеристично "А" или "AC"?
 4. Каков тип на патна единица да избереш?
 5. Изберете ја карактеристиката на исклучување на машината: "B" или "C"

Difavtomats врши двојна функција (заштита од протекување на електрична енергија и кратки кола) и целосно го замени сетот на RCD и прекинувачот. При изборот на диференцијал, потребно е да се земат предвид следните карактеристики:

 • Рејтинг на прекинувачот (A);
 • Протекување на кое се активира механизмот (mA);
 • Карактеристики на патувањето ("А" или "AC");
 • Вид на механизам (електронски или електромеханички);
 • Автоматска карактеристика на патувањето (B или D).

Но, како да изберете конкретни вредности? Преземајќи ја можноста, а не за првпат да му се обратам на нашиот експерт за електротехника, решив да ги поставам овие прашања до него. Имено, инженер, и специјалист за скратено работно време за продажба на диференцијална заштита, Сергеј од онлајн продавницата за електротехника AxiomPlus . И овој пат, иако ненамерно, спроведе друга образовна програма.

Како да се пресмета и да се утврди потребното "за себе" диффатомат?

Пресметката е направена по аналогија со конвенционален прекинувач. Струјата се одредува при максимално можно оптоварување. За ова постои формула

I = p / u
каде P е мрежната моќност (W),
и U е напонот (V).

Моќта е лесно препознаена во упатствата за апаратот, исто така, често се индицира и на неговиот случај.

Како пример, земете го пресметката Difa за просечниот станбен стан. И така, во нашиот случај, следната електроника може да биде во станот:

Електричен апарат

Просечна моќност

ТВ

100W

Фрижидерот

150W

Машина за миење садови

300W

Машина за перење

380W

Осветлување (LED)

200W

Вкупна моќност

3830W

На прв поглед, максималното мрежно оптоварување е 3830 W (3.83 kW), но претпоставуваме дека сите потрошувачи во стан никогаш нема да работат во исто време. На пример, малку е веројатно дека правосмукалка, железо и машина за перење со машина за миење садови ќе работат истовремено.

Затоа, од овој сет ќе ги избереме најмоќните електрични апарати: железо (800 W) и машина за перење (380 W). Последниот товар се испостави:

100 W + 150 W + 380 W + 1500 W + 200 W + 800 W = 3130 W (3,13 kW).

Во еднофазна мрежа (220 V) струјата ќе биде еднаква на:

3130 W / 220 V = 14.2 A.

Најблискиот диференцијал е 16А, а ние го земаме. Како по правило, при влегувањето во апартмани од една соба го ставаат на 16А и 20А. Во присуство на електрично греење е подобро да се избере 25A или 32A.

Разликата за розети и осветлување во собите се пресметува на ист начин. На пример, за да се заштити еден излез за котел (1500 W), потребен ви е дифавтомат за:

1500 W / 220 V = 6.8 A (најблискиот номинален е 10 А).

За да се заштити трифазната мрежа, подобро е да се избере сет од RCD + автоматски. Пресметката на струјата за 380V е направена според формулата:

I = P / U√3.

На пример, за заштита на трифазен електричен шпорет (3,5 kW), потребен ви е дифтавтомат за:

3500 W / 380V × 1.7 = 5.4 A (најблискиот номинален е 6A).

Која е рејтингот на објавувањето?

Врз основа на големината на истекувањето, difavtomaty (како RCD), се поделени во два вида:

 • заштитува од електричен шок и пожар (10-30 mA);
 • огноотпорни (над 30 mA).

Како по правило, приклучоците и осветлувањето се заштитени со 30 mA diffs (просечно лице може да издржи таков исцедок). 10 mA е безбедна и апсолутно безопасна вредност за здравјето и животот на секој, дури и дете. 10 mA difavtomatami, како по правило, ги заштитуваат бањите и детските соби.

Тие не се ставаат на штекерите, бидејќи електричните уреди со микросхем можат да дозволат мали диференцијални протекувања, со што се добиваат вкупно повеќе од 10 mA, на кои диференцијалот може да реагира. За заштита само осветлување или еден излез е доволно, и ова, што е најважно, не вклучуваат продолжување жици со голема акумулација на потрошувачите.

На влезот е потребен најмалку 30 mA. Тие ставаат 100 mA на големи куќи, но по него, со методот на селективност, дифваттомите се поставени на 30 mA и 10 mA, бидејќи не сите луѓе можат да издржат 100 mA.

Дали патувањето е карактеристично "А" или "AC"?

Дали патувањето е карактеристично А или AC

Попопуларниот тип на "AC" - работи само на наизменична струја со синусоидална крива. Најчесто тоа се случува поради оштетување на изолацијата на апарати за домаќинство (фрижидери, машини за перење, котли, итн.) Кога голиот фаза го допира металниот предмет.

Но, понекогаш во електричните апарати има протекување, за што диференцијалната заштита не работи. На пример, тој не реагира на постојана или пулсирачка струја генерирана во единиците за напојување на електрониката. Сепак, "AC" е најлесниот и најчестиот диференцијал, и овој вид заштита е 30% поевтин од "А". По правило, случајот се означува со иконата во форма на синусоида.

"А" е почувствително ослободување, спречувајќи било какво истекување, вклучително и пулсирачки и директни струи, произведени во електрониката со микросхранки полнети со полупроводници (отпорници, тиристори, диоди итн.). Ова е повеќе чувствителна одбрана. Означување во форма на синусоида на врвот и две криви на дното.

Европските земји постепено го напуштаат "AC", преместувајќи се во "А", како посигурен и сигурен. Сепак, "AC" може слободно да се користи за електрични апарати без електронски "полнење". Упатствата на некои електрични апарати укажуваат на тоа дека тие можат да бидат заштитени само со RCD (или тип A).

Каков тип на патна единица да избереш?

Според внатрешниот дизајн, разликите и RCD се поделени во два вида: електронски и електромеханички. Спротивно на вообичаеното заблуда, видот на ослободувањето не влијае врз оперативните параметри и техничките карактеристики. Која е разликата помеѓу нив?

Електромеханичката единица за исклучување се активира со диференцијален трансформатор. Кога се појавува истекување во секундарното намотување, се јавува напон што дејствува на поларизирано реле што ги преместува контактите.

Електронското се активира само кога има фаза во напонот. Во случај има микросхем со засилувач, со моќност од надворешна мрежа. Во случај на губење на моќноста, микросхемот испраќа сигнал до механизам за исклучување кој ја зафаќа фазата. Оваа шема е поевтина.

Главната разлика е во тоа што ако мрежата е деактивирана, тогаш електронскиот диференцијал нема да работи. Но, дали е можно во овој случај истекување? Чисто теоретски, да, поради енергијата складирана во кондензаторите на електрониката поврзана со мрежата. Ова се многу ретки случаи, а повеќе, исклучоци од правилата.

На форуми, често може да се најдат поплаки во врска со сигурноста на електронскиот диффатомат, кој наводно не секогаш работи. Во повеќето случаи, ова се должи на погрешно поврзување. Според PUE, двете фази и нула мора да бидат поврзани со диференцијалната заштита. Ако не поврзете нула, таа ќе работи како автомат, но нема гаранција дека ќе работи како RCD. Заклучок: ако е правилно поврзан, сè ќе работи, без оглед на дизајнот на пуштањето.

Изберете ја карактеристиката на исклучување на машината: "B" или "C"

Најпопуларните модели на Diff ги имаат следниве карактеристики на патувањето:
"Б" е најпопуларната опција. Се карактеризира со минимално одложување. Погоден за домашна употреба во домови со стари жици. Не се препорачува за мрежи кои обезбедуваат опрема со високи стартни струи (машини за перење, пумпи, фрижидери, мешалки за бетон и сл.). Краткорочното вишок на товар предизвикува т.н. лажно позитивно. Веднаш се активира на струи еднакви на 3-5 номинални;
"Ц" е универзална опција, добро решение за приватни куќи. Има поголемо задоцнување пред активирањето, и затоа не реагира на високи струи. Се препорачува да се избере за мрежи со голема акумулација на моќна електрична опрема која работи на електрични мотори. Веднаш се активира кога товарот ја надминува номиналната 5-10 пати.

Тип "Б" е подобро да се користи за линии без моќни потрошувачи, а типот "Ц" е посоодветен за излезни линии со товар од 1 kW.

За да се одржи селективноста на влезот, препорачливо е да се постави "C", и на приклучните линии и осветлување - "B", така што за време на кратки кругови воведната диференцијација не работи пред групите.

Како да се пресмета и да се утврди потребното "за себе" диффатомат?
Која е рејтингот на објавувањето?
Дали патувањето е карактеристично "А" или "AC"?
Каков тип на патна единица да избереш?
Но, како да изберете конкретни вредности?
Како да се пресмета и да се утврди потребното "за себе" диффатомат?
Која е рејтингот на објавувањето?
Дали патувањето е карактеристично "А" или "AC"?
Каков тип на патна единица да избереш?
Која е разликата помеѓу нив?